Waarom internationale echtscheidingen zo ingewikkeld zijn

Internationale wetten rond echtscheiding kunnen het proces moeilijker maken voor stellen die in twee verschillende landen wonen. Veel inwoners van Nederland zijn getrouwd terwijl ze beiden in Nederland leefden of ontmoetten hun echtgenoot in een ander land voordat ze terugkeerden naar Nederland. Wanneer hun relatie verbroken wordt en ze uit elkaar gaan, kan een partner terugkeren vanzelfsprekend naar zijn thuisland of wellicht naar een ander land verhuizen. Echter heeft dit geleid tot enige verwarring over de vraag hoe een huwelijk met buitenlandse partner ontbonden kan worden wanneer de partner in een ander land woont of als het huwelijk buiten Nederland is gesloten.

Echtscheidingswetten verschillen per land, wat betekent dat de vereisten om legaal te scheiden in Nederland kunnen verschillen van de vereisten in Spanje. Rechtbanken in sommige landen van Europa hebben bijvoorbeeld minder regels over het openbaar maken van financiën bij echtscheidingen, terwijl een rechtbank in Nederland u verplicht om uw nalatenschap volledig in kaart te brengen om uw eigendom te verdelen, indien u bent getrouwd in gemeenschap van goederen. Bovendien eisen sommige landen niet eens dat het ene lid het andere lid op de hoogte stelt van de echtscheidingsprocedure.

Tevens zou u ook problemen kunnen ervaren bij het bepalen van de kinderalimentatie en voogdijrechten. Deze wetten zullen verschillen afhankelijk van het land waarin elke echtgenoot woont en kunnen van invloed zijn uw algehele scheidingsproces. Zo zou het moeilijker kunnen zijn om de bezoekregeling tussen twee landen te verdelen en om een gezagsrecht af te dwingen.

Hiernaast is er natuurlijk ook nog de wettelijkheid van het huwelijk. Terwijl sommige landen een huwelijk uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten wel erkennen, kunnen andere landen aanvullende vereisten hebben of een dergelijk huwelijk als niet wettelijk zien, zoals het geval is in Nederland. Houdt bijvoorbeeld ook rekening met wetten uit landen welke bijvoorbeeld tegen het homohuwelijk zijn of waarbij de juridische gevolgen van overspel überhaupt al anders zijn als het land waarin u zich bevindt. Als één van de echtgenoten in een dergelijk land woont, kan het voor de ander in het beginsel al moeilijk zijn om een ​​echtscheiding aan te vragen.

Bij dergelijke scheidingen is het daarom zeker van belang een professional in te schakelen. Win eerst wat informatie in over de wetten in het land en ga hierna op zoek naar een geschikte scheidingsadvocaat die bij uw situatie zal passen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *