Wat zijn de belangrijkste taken van een notaris?

Een notaris is een persoon die rechtsgeldige- en bindende afspraken vast legt. Dit kan bijvoorbeeld de aan- of verkoop van een huis zijn of het opstellen van een samenlevingscontract.

Daarnaast kan een notaris juridisch advies geven. Een notaris is hierin altijd objectief en let op de belangen van alle betrokkenen. Zodra een overeenkomst is vast gelegd wordt een notariƫle akte opgesteld waar de overeenkomst in vermeld staat. Alle partijen kunnen deze akte in zien. Deze akte is bindend en kan opheldering geven tijdens mogelijke misverstanden.

Praktijk

In de praktijk komen rechtsgeldige- bindende afspraken in verschillende sectoren voor. Hieronder worden de belangrijkste hiervan beschreven:

Ondernemingen

De notaris legt alle belangrijke afspraken van een onderneming vast. Zo wordt de rechtsvorm door een notaris vast gelegd. Ook als je een onderneming wil starten moet je een notaris dit vast leggen. Daarnaast moeten alle grote wijzigingen vast gelegd worden door een notaris.

Denk hierbij aan een wijziging in :

  • De statuten, als de statuten van een onderneming veranderen moet dit vastgelegd worden door een notaris.
  • Eigendom, als een deel van een bedrijf wordt over gekocht veranderd dit het eigendom. Dit moet door een notaris worden vastgelegd. Ook als een bedrijf op gevolgd wordt of gaat fuseren moet dit door een notaris worden vastgelegd.
  • Aandelen, Als er een wijziging van aandelen plaats vindt moet dit vastgelegd worden door een notaris. Denk hierbij aan het verhandelen of verkopen van aandelen.

Persoonlijke situatie

De notaris legt ook persoonlijk gerelateerde zaken vast. Vaak worden erfenissen vast gelegd in een testament. Verder worden schenkingsovereenkomsten door een notaris vast gelegd.

Ook huwelijkse voorwaarden worden door een notaris vastgelegd. Maar ook vele andere diverse zaken zoals : een samenlevingscontract, afspraken over schenkingen, levenstestamenten en een verklaring van erfrecht.

Verkoop en koop van vastgoed

Het kopen of verkopen van vastgoed moet altijd wettelijk vastgelegd worden door een notaris. De notaris begeleidt beide partijen in het koopproces. De notaris zorgt ervoor dat allen gemaakte afspraken worden vastgelegd in aktes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *