Strafrechtadvocaat of slachtofferadvocaat?

Het gebruik van hulp van een strafrechtadvocaat of slachtofferadvocaat. Je hoopt natuurlijk dat je dit nooit nodig zal hebben. Toch kan dit in de toekomst nodig zijn. Strafprocessen ontstaan namelijk vaker en sneller dan je denkt. Daarom is het enorm van belang om het verschil tussen deze twee advocaten te weten. Bovendien is het ook belangrijk om kennis te hebben over de financiƫle zaken omtrent deze twee soorten advocaten. Daarom deze blog!

Het verschil

Het verschil tussen deze twee soorten advocaten is vrij simpel uit te leggen. Zo is een advocaat voor de strafrecht, een advocaat die van toepassing is in het geval van een strafproces omtrent de verdenking van schuld. Hierbij ben je verdachte. Bij een advocaat voor slachtoffers is dit nu net omgedraaid. Hierbij ben je slachtoffer.

De slachtofferadvocaat; financieel en functie

Wanneer je slachtoffer bent geworden van een misdrijf (zoals bij een auto-ongeluk), wil je natuurlijk geholpen worden. Echter zien veel slachtoffers op tegen de (mogelijke) hoge advocaatkosten. Echter kan je ook in aanmerking komen voor een gratis advocaat voor slachtoffers. Echter geldt dit alleen in extreme gevallen. Wanneer je nu geen advocaat kunt betalen kun je ook in aanmerking voor de gesubsidieerde rechtsbijstand. De overheid betaalt dan een deel van de rekening van de advocaat, afhankelijk van uw inkomen en vermogen. Maar wat kan een slachtofferadvocaat nu voor je betekenen. Zo’n advocaat kan je bijvoorbeeld helpen bij het eisen van een schadevergoeding, of voor jouw belangen opkomen tijdens een strafproces (denk hierbij aan spreekrecht voorbereiden, overzicht in het strafproces krijgen, etc.)

De strafrechtadvocaat; financieel en functie

Indien je verdacht wordt van een strafbaar feit, wordt dit vaak vervolgd met een strafrechtelijke zaak. Een strafrechtelijk proces is vrij lastig en daarom wordt het inschakelen van een advocaat ten alle tijden aanbevolen. Je kan een strafrecht advocaat inschakelen vanaf het moment dat je een dagvaarding hebt gekregen of aangehouden wordt voor verhoor. Zo’n advocaat kan je bijvoorbeeld helpen om jouw zaak te verdedigen (denk aan het verzamelen en aantonen van bewijs via de politie, het geven van raad, opkomen voor je belangen zoals zwijgrecht, etc.). Het mooie is dan ook dat de kosten voor de advocaat wordt bepaald door uw inkomen en/of vermogen (mits u op vrije voeten bent). Als dit inkomen/vermogen binnen bepaalde grenzen blijft, is het inschakelen van een advocaat zelfs gratis. Je heeft dan recht op rechtsbijstand. In het geval van inverzekeringstelling en voorlopige hechtenis is dit echter vrijwel altijd het geval.

Je weet vaak nooit van te voren wanneer je een van de zojuist besproken advocaten nodig gaat hebben. Des te handiger dat jij nu het verschil, de functie en het financiƫle aspect van deze twee soorten advocaten kent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *