Veel bedrijven willen zich graag zo goed mogelijk assureren tegen mogelijke schadeclaims waarmee ze geconfronteerd kunnen worden. Dit doen ze in de meeste gevallen uiteraard door een duidelijke overeenkomst op te stellen wanneer er een bepaalde dienst of product wordt geleverd. Toch is dit niet altijd voldoende. Daarom laten veel ondernemers een algemene voorwaarden opstellen. Zo kunnen zij bij veel gevallen terug vallen op de algemene voorwaarden en beschermen zij zichzelf tegen verschillende aansprakelijkheden.
Wat zijn de algemene voorwaarden precies?
De algemene voorwaarden zijn een aantal contractuele bepalingen die van toepassing zijn bij de overeenkomsten tussen een bedrijf en haar leveranciers, opdrachtgevers of klanten. De algemene voorwaarden is in het algemeen een behoorlijk groot document. Dit komt doordat er behoorlijk wat informatie in moet worden verwerkt. Er zijn namelijk veel verschillende dingen die in een algemene voorwaarden kunnen staan. De inhoud van de algemene voorwaarden verschillen per bedrijf. Vaak hangt het af van de branche (en zijn regelgeving) en uiteraard de bedrijfsvoering. Voorbeelden van onderwerpen die terug kunnen komen in een algemene voorwaarden zijn:
- Verplichtingen en verwachtingen van de klant/leverancier/opdrachtgever
- Verplichtingen en verwachtingen van jouw bedrijf
- Wat men niet kan verwachten van jouw bedrijf
- Betalingsvoorwaarden
- Bevoegde rechtbanken, toepasselijk recht en geschilbeslechting
- Annulering van overeenkomsten;
- Betrokkenheid van derden
- Aansprakelijkheid bij tekortkomingen, gebreken of calamiteiten
- En nog veel meer
Een algemene voorwaarden laten opstellen of een standaard algemene voorwaarden gebruiken
Veel bedrijven vragen zich af of ze wel een algemene voorwaarden moeten laten opstellen. In principe is het niet verplicht, maar als onderneming is het wel ontzettend handig om te hebben en wordt daarom vaak in alle tijden aangeraden. Meestal volgt dan de vraag of men geen standaard algemene voorwaarden kan gebruiken of zelf één kan opstellen. Dit is uiteraard mogelijk, maar wordt zeer afgeraden om te doen. Je moet namelijk veel juridische kennis hebben om een algemene voorwaarde op te stellen. Tevens wordt een standaard algemene voorwaarden ook afgeraden, omdat je hierin misschien essentiële informatie of afspraken mist die belangrijk zijn voor jouw bedrijf.
Waar moet je een algemene voorwaarde vandaan halen?
Veel algemene voorwaarden worden doorgaans specifiek opgesteld voor een bepaald bedrijf. Laat ze dan ook bij voorkeur altijd opstellen door een persoon met kennis van zaken. Bij voorkeur doe je hiervoor een beroep op een jurist die met maatwerk voor jouw onderneming een algemene voorwaarde kan opstellen.